Weerbaarheidstraining voor kinderen van groep 8
In de zomervakantie wordt een tweedaagse zomercursus gehouden. Dit vindt plaats op woensdag 22 augustus en donderdag 23 augustus. Deelname is gratis. Als je denkt dat je kind een extra steuntje kan gebruiken, dan is dit een uitgelezen mogelijkheid. Klik hier voor de flyer.


                       

      

Iedereen een hele fijne kerst en een voorspoedig 2019 toegewenst !

Weerbaarheidstraining voor kinderen van groep 5 t/m 8 Wij Ten Boer.
In februari 2019 worden weerbaarheidstrainingen georganiseerd voor kinderen uit de groepen 5/6 en 7/8 via Wij Ten Boer.  De cursus is bedoeld voor kinderen die wat onzeker zijn en beter voor zichzelf mogen opkomen. Maar ook voor kinderen die gepest zijn/worden en/of moeite hebben om groepsdruk te weerstaan. Wellicht kan dit een heel nuttige ervaring zijn voor uw kind. De keuze is aan u. Er zijn minimale kosten aan dit aanbod verbonden. Verdere informatie en een link om uw kind(eren) op te geven vindt u hier.


Brandoefening.
Vanmorgen - donderdag 27 september - was er een onaangekondigde ontruimingsoefening. Deze oefeningen zijn verplicht. Ook deze keer viel weer op hoe geroutineerd de kinderen reageren en hoe snel iedereen in het gebouw buiten was. De collega's van Kids2b deden uiteraard ook mee en kwamen zelfs met een complete mobiele box met inzittenden naar buiten. Samen met Kids2b hadden we de school geëvacueerd in een tijd van 2.28 min. Dat is een prima tijd, iedereen goed gedaan! 


Triple P: opvoedkundige tips groep 7 en 8.
De gemeente Ten Boer organiseert via de dorpscoaches een cursus over positief opvoeden. Vraagt u zich af hoe opvoeden weer leuk kan worden? Doe dan mee met een groepscursus positief opvoeden (Triple P).  De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten op de maandagavond, van 19.30 tot 22.00  De data zijn: 8 okt, 15 okt, 29 okt, 5 november, 19 november 2018. De cursus is gratis, maar vol is vol.  Verdere informatie vindt u hier.
Rots en Water, begin volgend schooljaar
De dorpscoaches van Ten Boer bieden u en uw kind(eren) een weerbaarheidstraining aan voor jongens/meisjes  in de leeftijd van 6 t/m 8 jaar (groep 3 en 4 van de basisschool). Het gaat om een training Rots en Water. In de bijlage staat verdere uitleg. De cursus
start eind september, in het nieuwe schooljaar dus.

 

Brandoefening
Vanochtend - donderdag 24 mei 2018 - was er een ontruimingsoefening. Het brandalarm ging af, iedereen moest het gebouw verlaten. Zowel school als Kids2b deden mee aan de oefening. Vanaf het moment dat het brandalarm schalde tot aan het moment dat echt iedereen buiten was zat een keurige tijd, namelijk net geen 2 minuten. De kinderen raken steeds meer gewend aan brandoefeningen en volgen keurig alle procedures. Dit was de tweede geslaagde oefening van dit schooljaar. Iedereen prima gedaan! 


KLNDR sportactiviteiten
Bslim, de gemeente Ten Boer, MJD en Kids2b hebben weer allerlei leuke activiteiten gepland voor de kinderen van Ten Boer. De kinderen hebben de KLNDR meegekregen. Soms wordt er een kleine vergoeding gevraagd, maar de meeste activiteiten zijn gratis. Wij vinden dit een heel mooi initiatief. Een overzicht van de activiteiten vindt u hier (voorkant) en hier (achterkant).Dodenherdenking 4 mei
Op vrijdag 4 mei- dat is in de meivakantie - zal de jaarlijkse Dodenherdenking worden georganiseerd. De herdenking begint om 18.45 uur met een bijeenkomst in de Kloosterkerk. Daarna volgt er een stille tocht langs de begraafplaats, waar kransen worden gelegd bij de oorlogsgraven. De tocht eindigt bij het oorlogsmonument in het Prinses Amaliapark. De burgemeester heeft in een brief aan school gevraagd om de Dodenherdenking onder de aandacht van ouders en kinderen te brengen. Het herdenken van oorlogsslachtoffers is heel belangrijk, dus dat doen wij bij dezen. U zult ook via het Trekpaard worden geïnformeerd. Verdere info van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vindt u hier.
Cursus creatief met handvaardigheid
Juf Hanneke is onze musical-juf. Zij is ook heel creatief. Vroeger heeft ze groepen handvaardigheidslessen gegeven, waarbij ze kunstenaars als inspiratiebron gebruikte. Niet om de artiesten te kopiëren, maar wel om aan onderwerpen en opdrachten een creatieve educatieve draai te geven.
Juf Hanneke heeft de leerkrachten van de Huifkar een aantal lessen gegeven om de eigen creativiteit te prikkelen. Ze heeft ook de koppeling naar het lesgeven in de klas gelegd. Op de foto zie je het resultaat van deze inspirerende lessen. We zijn blij met dit initiatief !


 


Biblionet: scoor een boek
In de bibliotheek in Ten Boer zijn speciale activiteiten in verband met de actie "Scoor een boek". Je kunt vrijdag 16 maart voetballen met kleine robots. Dash is een blauwe robot en is dol op voetbal. BeeBot is een gele robot, en ook deze robot kan voetballen. Programmeer Dash en de BeeBot en scoor een doelpunt! Informatie vindt u hier.  Triple P: gratis cursus De Deel
Vanaf woensdagochtend 23 mei geeft de gemeente Ten Boer wederom een gratis cursus over positief opvoeden: Triple P. De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van 4 t/m 10 jaar oud.  De cursus bestaat uit 5 lessen en die lessen zijn steeds 's ochtends. Locatie: De Deel, Hendrik Westerstraat 24, Ten Boer. Vol is vol ! Verdere informatie staat in de bijlage. Daar staat ook hoe u zich op kunt geven.  


 

Dansvoorstelling gr. 7 en 8 Martini Plaza
Deze zaterdag gaan de kinderen van groep 7 en 8 optreden in Martini Plaza. Het stuk heet "The Pursuit of Happyness" en het verhaal gaat over een jonge danser die zijn beide ouders verliest door een terroristische aanslag. Hij gaat vervolgens naar Amerika en wordt daar opgevangen door zijn overgrootmoeder in de ghetto van New York. Hij treedt in zijn ouders' voetsporen en meldt zich aan bij de dansacademie. Het wordt een wervelende dansshow vol emotie, humor en passie. Groep 7 en 8 doen een slotdans en zijn dus onderdeel van de show. The Urban Dance Center speelt het stuk, en leraar Luciano heeft de kinderen lesgegeven op school.
Wiebe Kleinstra van RTV Noord kwam op school om polshoogte te nemen. Hij interviewde Allard en Rianne. Dat deden de kinderen heel knap, het was een leuk interview. U kunt dit terughoren door hier te klikken en dan even "door te spoelen" naar 38 minuten en 40 seconden. Foto's staan ook op de site. We wensen de kinderen nu alvast heel veel succes zaterdag !
Kick-off Muziekparade
Op maandag 5 maart was de kick-off van het muziekproject “De Muziekparade”. Eerst waren de groepen 5 t/m 8 aan de beurt in de grote hal voor een muzikale voorlichting over het project. Daarna volgden de groepen 1 t/m 4. Een lid van de Rijdende Popschool bracht een prachtig poplied ten gehore. De kinderen luisterden ademloos toe. Daarna werd uitgelegd wat voor activiteiten allemaal nog gaan gebeuren. De muzikanten zijn heel erg goed in het bespelen van hun instrument en kunnen mooi zingen, dus dat wordt vast leuk !


BSlim sport instuif

In de schoolvakanties is er helaas geen instuif, maar in de voorjaarsvakantie is er op woensdag 28 februari wel een topsportdag met sportclinics, gegeven door topsporters uit Groningen. De clinics zijn voor alle kinderen, ook met een beperking.   De flyer en de poster zijn als bijlage toegevoegd.


KLNDR: sportactiviteiten in Ten Boer
De collega's van BSlim hebben met hulp van o.a. Kids2b en de gemeente Ten Boer een leuk aanbod aan sport-, spel-, kook- en  muziekactiviteiten uitgezet. Klik hier voor de agenda. De meeste activiteiten zijn gratis, soms wordt om een kleine bijdrage gevraagd. De kinderen hebben de flyer ook meegekregen, het is echt iets om even te checken.

 

Kerstdiner
Voor uw gemak kunt u hier de informatie betreffende het Kerstdiner van donderdag 21 december vinden. U kunt uw gerechten vanaf 17.15 uur in de klas zetten. Om 17.30 uur begint het Kerstdiner. Er is van tevoren pleinwacht, dus de kinderen kunnen op het plein wachten. Alvast bedankt voor uw inzet !


Vacature nieuwe directeur 
Als u hier klikt, ziet u de definitieve versie van de vacature schoolleider voor onze scholen, de  OBS de Huifkar Ten Boer en Woltersum.  Zaterdag aangekondigd in de krant, vandaag alvast op de site.

 

Kerstmarkt op de Huifkar
Op donderdag 21 december wordt vanaf 17.15 uur weer een Kerstmarkt georganiseerd door onze school en Kids2b. U kunt in het hele gebouw lekker "snuisteren" langs de leuke kerstkraampjes. We willen de bedrijven die mee doen bij voorbaat hartelijk danken dat zij bij willen dragen aan een hele gezellige Kerstviering op school. De kinderen gaan weer lekker eten en drinken met hun klasgenoten tijdens de traditionele Kerstmaaltijd. Ouders kunnen datzelfde doen in de grote hal met elkaar. Op de flyer staan de participerende bedrijven. Er worden ook spulletjes namens school aangeboden. Komt allen !
Staking dinsdag 12 december
Op dinsdag 12 december wordt wederom in heel Nederland in het basisonderwijs gestaakt. Leerkrachten eisen een ruimere onderwijsbegroting, met mogelijkheden voor een beter salaris en maatregelen om de steeds toenemende werkdruk te verlichten.  Wij delen deze mening. Ook op onze school wordt deze dag geen les gegeven.
Ons bestuur ondersteunt de staking en roept alle scholen in Marenland op aan de actie deel te nemen. Zie tekst. Wij vragen uw begrip en zo mogelijk steun voor deze actie.
We hopen dat u uw kinderen zelf op kunt (laten) vangen. In de bijlage vindt u een aanbod van Kids2b, waar u wellicht gebruik van kunt maken.  Alleen in uiterste (opvang)nood, kunt u, tot maandag 11 december 12.00 uur, contact met de directeur Henri de Goede opnemen. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.


Nieuwsbrief nieuwbouw
Er is een nieuwsbrief betreffende de nieuwbouw van het nieuw te vormen Kindcentrum. Die kunt u openen door hier te klikken. De nieuwsbrief is ook met het Trekpaard van december verspreid.

Proef brandalarm Huifkar en Kids2b 
Donderdagmiddag om 13.45 uur was er een onaangekondigde brandoefening van de Huifkar en Kids2b. De groepen gingen snel en geroutineerd naar buiten. Meester Richard kwam als laatste uit het gebouw en klokte af op 2.56 min. De meeste kinderen stonden toen al een tijdje buiten. Net toen het licht begon te regenen werd het definitieve sein "brand meester!" geroepen en konden de kinderen weer naar binnen. Goed gedaan allemaal !

Cursussen via de dorpscoaches van Ten Boer
Op 10 januari start een weerbaarheidscursus voor kinderen uit de groepen 5 en 6 en de groepen 7 en 8. U kunt als ouder bepalen of u dit zinvol acht voor uw kind(eren). De cursus heet "Weerbaar" en is bedoeld om bij kinderen op een speelse manier de weerbaarheid te vergroten. Informatie vindt u hier.  De cursus kost u € 25,00.
Daarnaast is er een gratis cursus voor kinderen die het moeilijk hebben thuis, bijvoorbeeld door scheidingsproblematiek. Deze kinderen kunnen gratis meedoen aan de cursus "Met je vingers in je oren". Hier is de folder.


Groep 6 te zien op SBS6
Woensdag 18 oktober waren de kinderen van groep 6 op de landelijke televisie. Een cameraploeg en reporter van Hart van Nederland kwam langs om de kinderen te bevragen over de aardbevingen in onze provincie en wat voor gevoel dat hen geeft. Dit werd gedaan n.a.v. een rapport van de Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Er is 'op alle fronten' te weinig aandacht voor kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied in Groningen. Onze kinderen hebben dit toegelicht. Ook meester Tonnie verwoordde heel mooi welke impact de aardbevingsproblematiek op kinderen kan hebben.  U kunt de uitzending terugkijken door hier te klikken. U krijgt dan wel eerst andere items te zien, die niet allemaal geschikt zijn voor de hele jeugdige kijkers. Even zappen dus, "ons" fragment begint bij 6.45 min.


Nieuwe KLNDR met sportactiviteiten
Er is een nieuwe KLNDR. Dit is een kalender met mogelijke sportactiviteiten voor de kinderen, mogelijk gemaakt door het NSA-team (naschoolse activiteiten) van de gemeente Ten Boer. Ook Bslim en Kids2b werken mee. Dit is de link


Roefeldag problemen
Zoals u weet organiseren vrijwilligers  elk jaar een Roefeldag voor de kinderen van groep 4 tm groep 8. Op dit moment lijkt het niet te gaan lukken in 2018, dit vanwege tekort aan man/vrouw-kracht. Daarom vraagt de Roefelcommissie of er mensen zijn die zich in willen zetten voor de Roefeldag en de kinderen van Ten Boer. Een document is aan de mailing van het Trekpaard toegevoegd. U kunt ook hier klikken voor informatie.

 Scholenmarkt VO Martini Plaza
Na groep 8 gaan de leerlingen naar een volgende school. De VO-scholen hebben daarom  een scholenmarkt  voor kinderen van groep 8 georganiseerd op dinsdag 14 en woensdag 15 november in de Martini Plaza. De tijd is beide dagen van 17.00 uur t/m 20.00 uur. Zie de flyer, of kijk op www.scholenmarktgroningen.nl .Dag van de Duurzaamheid
Groep 1/2a kreeg hoog bezoek, want wethouder Annie Postma kwam in het kader van de Dag van de Duurzaamheid een boek voorlezen aan de kinderen van groep 1/2b. Mevrouw Postma heeft met veel bezieling het verhaal 'Brommetje lust geen broccoli' voorgelezen. Dit deed zij omdat ze begaan is met de kinderen, en ze heeft duurzaamheid en cultuur in haar portefeuille.  De kinderen genoten, want voorlezen is leuk, en in dit geval ook heel leerzaam ! De foto's staan op de website.

 


Bibliotheek: schrijfworkshop


Hou jij ook zo van schrijven? Kom dan naar de workshop van Ella Sovulo, schrijfster van 'Jera en het tijdperkenlabyrint' en leer hoe je spannende en griezelige verhalen schrijft. De workshop vindt plaats in de bibliotheek van Ten Boer en het begint om 15.30 uur. Informatie vindt u hier.


Week van de Opvoeding

Van 2 oktober t-m 8 oktober vindt de Week van de Opvoeding plaats. Het opvoeden van kinderen is belangrijk en soms best lastig. BIjna een kwart van de ouders voelt zich wel eens onzeker over de opvoeding. Het is fijn als je die zorg weg zou kunnen nemen. De Deel helpt hierbij d.m.v. workshops. Soms zijn er oplossingen voor situaties die je vooraf nooit had verwacht Het thema van de Week van de Opvoeding is daarom "buiten de lijntjes". Informatie en het programma vindt u hier. Enkele topics: praten over drank en blowen met je kind en App-voeding: de invloed van sociale media op je kind.
 
De Deel heeft ook een cursus positief opvoeden - Triple P - uitgezet. Klik hier voor informatie.

Muziek Volharding: griezelconcert

Het thema van de Kinderboekenweek is "Gruwelijk eng...". Onze muziekvereniging "Volharding" geeft daarom op maandag 9 oktober om 19.00 uur een gratis griezelconcert in het Buurhoes: Gaykingastraat 17. Wij vinden dat een heel mooi initiatief ! Met één klik hiernaast komt u bij de officiële uitnodiging.  


Nieuwsbrief Nieuwbouw Kindcentrum
Berend Huizing is de communicatie-adviseur van de gemeente Ten Boer. Hij informeert ons over de nieuwbouwplannen. U kunt hier klikken voor de eerste editie van zijn Nieuwsbrief Nieuwbouw Kindcentrum.


Sportinstuif
Vanaf woensdag 4 oktober is er elke woensdagmiddag Sportinstuif. Dat is superleuk, want je kun gratis lekker sporten.

 :

:

                                 

Margedag
Op vrijdag 20 oktober hebben de kinderen van onze school vrij, er is dan een margedag. Zie onderstaande tekst. 


Gezamenlijke nieuwbouwavond Huifkar Kids2b Fontein
Op woensdag 20 september was de eerste nieuwbouwavond gepland in het kader van het inrichten en vormgeven van het nieuw te bouwen gezamenlijke gebouw. Het bedrijf “De Mevrouwen” is gespecialiseerd in het bijeenbrengen van verschillende instanties is gezamenlijke ruimtes. Zij begeleiden ons in dit hele traject op weg naar een mooie nieuwe school. Insteek is nu om die school vanaf schooljaar 2019-2020 gereed te hebben. Het was een interessante avond, waarbij alle deelnemers in goed gemixte groepjes uiteen gingen om na te denken over onze overeenkomsten en de kansen die er liggen, maar ook over de problemen die nog zouden kunnen komen. Uiteindelijk ging iedereen tevreden naar huis. De eerstvolgende afspraak is op vrijdag 20 oktober. De collega’s van de Huifkar en de Fontein gaan die dag samen op bezoek bij mooie nieuwe scholen om inspiratie op te doen. Helaas kunnen de mensen van Kids2b daardoor niet mee. De kinderen van onze school zijn dan namelijk vrij. Ze hebben een margedag.

Aftrap bouw nieuwe school
Dinsdagmiddag 19 september was de aftrap van de bouw van het nieuwe gezamenlijke schoolgebouw. In het bijzijn en onder aanvoering van de wethouder met de portefeuille Sociaal Domein  Peter Heidema werd een prachtige raket aan de kinderen getoond. De raket heeft een grote gelijkenis met de raket van Kuifje uit "Raket naar de maan", een mooi detail. Sowieso is de raket een mooi symbool voor de tocht die we zullen aangaan. De raket gaat omhoog en hoe verder de raket komt, hoe meer doelen er worden gerealiseerd. Het is de bedoeling dat het schoolgebouw door de Huifkar, Kids2b en de Fontein in schooljaar 2019-2020 in gebruik gaat worden genomen. De raket moet dus nog wel een tijdje vliegen. Er zullen hobbels komen, maar het vizier staat wel scherp !

    


Contactavonden groep 3 t/m 8

Vorig schooljaar hebben we besloten de eerste contactavonden van het schooljaar te vervroegen. Dit n.a.v. het contactouderoverleg, waarin deze wens naar voren kwam.  We willen de eerste contactavonden vooral gebruiken om u als ouders over uw kind te laten vertellen en de leerkracht(en) zo over hem/haar te informeren.

We hadden de contactavonden gepland in de 6e schoolweek (10 en 12 oktober). Afgelopen week kwam dit onderwerp in de teamvergadering weer aan bod en kwamen we tot de conclusie, dat we dit soort “omgekeerde oudergesprekken” eigenlijk in de eerste drie weken van het schooljaar zouden moeten plannen.

Alhoewel dat dit schooljaar niet meer haalbaar is hebben we toch afgesproken deze gesprekken zo spoedig mogelijk te plannen. Tijdens de informatieavond kon u al bij de leerkracht intekenen voor een gespreksmoment.  Ouders/verzorgers die niet aanwezig waren op de informatieavond, zullen worden gebeld voor een afspraak.

De eerder geplande avonden op 10 en 12 oktober komen hiermee te vervallen. De gesprekken hebben dan immers al plaatsgevonden. U ontvangt een formulier om het gesprek voor te kunnen bereiden. De formulieren worden meegegeven met uw kind(eren). 

Heeft u n.a.v. het vragenformulier vragen en/of opmerkingen, dan kunt u dat via de mail bij de contactouders van uw groep kwijt. Bij voorbaat dank voor uw medewerking!


Fietsles groep 7, fietsen en appen
Afgelopen vrijdag kreeg groep 7 bezoek van mensen van Veilig Verkeer Nederland én namens de provincie Groningen gedeputeerde mevrouw Fleur Gräper. Insteek van de les was om de kinderen duidelijk te maken dat spelen op je mobiel en fietsen niet samengaan. Een verbod op appen op de fiets is momenteel een "heet positief hangijzer". De kinderen gingen al fietsend op een simulator met de telefoon in de hand op pad door een digitale wereld. Dat was leuk. Er werden ook digitale brokken gemaakt. Het was een leerzame ervaring! Een linkje met filmpjes van wat er gebeurde vindt u hier.  
Vliegende reporter Derk Bosscher van RTV Noord was ook aanwezig. In deze aflevering van "Edwin op Noord" kunt u het stukje terugluisteren. "Ons" fragment begint om precies 21.00 minuten.

   


Informatieavond ma. 18 sept.

Volgende week maandag - maandag 18 september - is de informatieavond bij ons op school. U wordt in de klas van uw kind bijgepraat over hoe het komende schooljaar gaat verlopen, welke veranderingen er zijn ten opzichte van vorige jaren en wat u zelf als ouder kunt doen om dit schooljaar tot een geslaagd schooljaar te maken. Naast kennismaking met de leerkracht(en), de contactouders en de andere ouders in de  groep van uw kind(eren), krijgt u informatie over het reilen en zeilen in de groep, de leerstofgebieden enz. We nodigen u hiervoor van harte uit!


Voor de informatieavond van maandag 18 september a.s. is de volgende indeling gemaakt:

19.00 – 19.45 uur             groep 3, groep 4, groep 7 & groep 8

 

20.00 – 20.45 uur             groep 1, groep 2, groep 5 & groep 6

 

 

 

staking basisonderwijs 5 oktober

Op donderdag 5 oktober wordt in heel Nederland in het basisonderwijs gestaakt. Leerkrachten eisen een beter salaris en maatregelen om de steeds toenemende werkdruk te verlichten.

Ook op onze school wordt deze dag geen les gegeven. Ons bestuur ondersteunt de staking en roept alle scholen in Marenland op aan de actie deel te nemen. Wij vragen u begrip te hebben en de actie te ondersteunen. We hopen dat u uw kinderen zelf op kunt (laten) vangen. Alleen in uiterste (opvang)nood, kunt u contact met mij opnemen. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Triple P: gratis cursus De Deel
Vanaf dinsdag  3 oktober is het de Week van de Opvoeding. Een aantal activiteiten van De Deel – de dorpscoaches van Ten Boer – sluiten hier mooi bij aan. De Deel Ten Boer geeft een gratis cursus over positief opvoeden: Triple P. De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen uit de groepen 7 en 8 en ouders van tieners.  De cursus behelst 5 lessen en die lessen zijn in de avonduren. Verdere informatie staat in de bijlage. 
De Deel doet meer. Op donderdag 5 oktober is er een avond over Communicatie, alcohol en wiet. Dit is voor ouders van groep 7/8 en andere belangstellenden. Locatie is het dorpshuis, tijd is 19.30 uur. 

Week van de opvoeding, 3 oktober t/m 7 oktober
Van dinsdag 3 oktober t/m vrijdag 7 oktober is de week van de opvoeding. Onze collega’s van De Deel – waar ook de dorpscoaches van Ten Boer deel van uitmaken – organiseren verschillende activiteiten. Wellicht kunt u zich nog inschrijven voor de positieve  opvoedcursus Triple P.  Voor informatie kunt u hier klikken.
 
Laatste schooldag,  Showtime en afscheid groep 8
De ochtend begon met een heel leuk spel: vossenjacht. Alle kinderen zaten in groepjes van kinderen uit alle klassen, het ging kriskras door ekaar. Er waren veel ouders die hielpen als begeleider of als vos. He was supergezellig. Traditiegetrouw heeft groep 8 daarna zijn laatste Showtime gegeven en hebben we de kinderen vervolgens met zijn allen uitgezwaaid. Het was een prachtige emotionele Showtime die startte op het plein. Het was een kruising tussen een flash-mob en een showdans en het ging met de hulp van groep 6 en 7 helemaal top ! Later werden de opnames ervan tijdens de voorstelling getoond. Eén van de kinderen had ook zelf een afscheidsfilm gemaakt. We wensen iedereen een hele fijne vakantie, en de kinderen van groep 8 gunnen we een heel goede tijd op het VO. Tot volgend schooljaar !

Mysterieuze zwerfkei belandt op plein
Is het een hunebed ? Is het een asteroïde ? De kinderen van de Huifkar waren verbaasd toen zij maandagochtend 17 juli zomaar een grote steen op het reigerplein zagen liggen. Wat bleek ? De steen is een cadeau van de kinderen en de ouders van groep 8 voor juf Jolanda ! Dit fantastische object voor natuurlijk spelen ligt rotsvast. Je kunt er heerlijk op zitten. Het cadeau wordt heel erg gewaardeerd !
                 

Brandoefening maandag 26 juni 2017
Op maandagochtend 10.00 uur precies klonk ineens door het hele gebouw de brandsirene. "Waar is de brand ?", was de eerste vraag op ieders lippen. Snel werden de groepen volgens het ontruimingsplan uit de school geleid. De meesters en de juffen checkten keurig de speciale ruimtes waar zij verantwoordelijk voor zijn, zoals wc's, kamertjes en het kopieerhok. Binnen twee minuten was iedereen buiten en werd de telling van de groep door de leerkrachten gedaan. Ook de kinderen van Kids2b werden keurig geordend naar buiten gebracht. Om precies 3.15 min. was iedereen geteld. De brandoefening is daarmee een succes. Iedereen heel goed gedaan ! 


De Huifkar, Kids2b en de Fontein 2020 in één gebouw
Op dinsdagmiddag 30 mei hebben de Huifkar, Kids2b en de Fontein een belangrijke stap gezet richting een gezamenlijke kindvoorziening. In het bijzijn van de teams van de Huifkar en de Fontein, de burgemeester en verschillende belanghebbenden, werd eerst de SOK -de samenwerkingsovereenkomst - getekend. Dit gebeurde heel officieel in de raadszaal van het gemeentehuis in Ten Boer. De SOK werd door de hoofden van bestuur van de scholen - in ons geval is dat Dick Henderikse - een vertegenwoordiger van de NAM en wethouder Peter Heidema namens de gemeente ondertekend. Daarna werden er nog andere documenten van handtekeningen voorzien, onder andere door de directeuren en locatieleiders: Henri, Ellen Meijer (Fontein) en Marinka Koster (Kids2b). De kinderen van de leerlingenraad waren ook aanwezig. Zij werden tijdens het zetten van de handtekeningen geïnterviewd. Dat deden de kinderen heel goed. Ook toen zij daarna allerlei vragen kregen van oud-wethouder Peter Boon deden de kinderen van de leerlingenraad dit super. Toen Marinka en Ellen van Henri namens de Huifkar een bloemetje kregen, zorgden Inge en Marjolein heel keurig dat die bloemen met egards werden overhandigd. Speciale dank ging uit naar oud-wethouder Peter Boon. Hij heeft de eerste verkennende gesprekken tussen Huifkar, Kids2b en de Fontein geleid. Hij heeft een groot aandeel gehad in het stroomlijnen van de gesprekken. Daarna was het tijd om te proosten. De Huifkar, Kids2b en de Fontein gaan in één gebouw. Ze blijven aparte organisaties, maar dit gaat vast leiden tot meer samenwerking. Er zijn nog geen bouwtekeningen, er is nog geen locatie, maar het kindcentrum gaat er komen.  Zoals het nu lijkt gaat in 2019 met de bouw worden begonnen. De eerste mijlpaal is bereikt ! De foto's staan op de site.

  


Schoolvoetbaltoernooi Woltersum
Op woensdag 10 mei was het jaarlijkse voetbaltoernooi in Woltersum. Dit toernooi wordt al meer dan 25 jaar georganiseerd. Dit jaar was de eerste keer dat de organisatie uit moest wijken naar een ander terrein, namelijk de voetbalvelden van Ten Post. De velden in Woltersum waren in verband met onderhoud niet beschikbaar.
Dit unicum maakte voor ons geen verschil: het toernooi was wederom super georganiseerd en heel gezellig! We bedanken de organisatie, maar ook de hulpouders, de toeschouwers, de kinderen en de leerkrachten. Het was een geslaagde dag. De foto's zijn te vinden op de website.

                    Opening bibliotheek een succes 
Op dinsdagmiddag 9 mei is 'De bibliotheek op school' feestelijk geopend. Alle leerlingen en genodigden zaten om half twee klaar in de hal. De hal was mooi versierd met posters van alle juffen en meesters en hun lievelingsboek van toen zij op de basisschool zaten. Meester Henri de Goede deed het openingswoord en bedankte iedereen die had meegeholpen. De directeur van Biblionet Groningen, dhr. Arend Middelveld vertelde waarom het zo belangrijk is om goed te kunnen lezen. Daarna kwam de burgemeester André van de Nadort op het podium om officieel de bibliotheek te openen. Tussendoor deden kinderen van groep 5, 6 en 7 een boekendans en het toneelstukje "Wij zijn boekenwurmen" waarin onze voorleesstoel werd geïntroduceerd. Juf Hanneke had van tevoren met de kinderen geoefend. De kinderen gaven met verve een mooie performance!  Als afsluiting droegen Kaylee, Femke en Quinten gedichten voor en vertelden Ricardo, Xavier en Demi over het project 'Scoor een boek'. Achteraf kregen alle kinderen de hartelijke complimenten van de burgemeester, want de kinderen waren enthousiast, ze applaudisseerden heel erg vriendelijk en ze lieten duidelijk weten te houden van lezen. Op zo'n compliment zij wij trots !
Christina Jans, Jean-Paul Bolhuis en Ruty Wasseur zijn onze bibliotheekouders en helpen de kinderen bij het kiezen van boeken uit onze bibliotheek.

                                  


Opening nieuwe schoolbibliotheek
Op dinsdagmiddag 9 mei wordt onze nieuwe schoolbibliotheek in het bijzijn van o.a. de burgemeester van Ten Boer officieel geopend. Een aantal kinderen hebben een act ingestudeerd, die zij zullen tonen aan de genodigden. Helaas kunnen alleen genodigden deze middag aanwezig zijn.
Uiteraard hebben de kinderen al kunnen snuffelen in de nieuwe boekenkasten. Er zijn veel nieuwe titels in de collectie, en deze nieuwe boeken worden al gretig gelezen. Het is een goede stap voorwaarts, want lezen is leuk en ook heel belangrijk!
 


Groep 7 in de krant !
Naar Er is een artikel geschreven in het Dagblad van het Noorden n.a.v. de gastles over geld en telefonie in groep 7.Dit is het artikel.Nieuwe sportkalender BSlim
Onze gymleraar meester Arjan heeft met zijn collega's weer een nieuwe kalender samengesteld met allerlei leuke activiteiten die de kinderen kunnen doen na schooltijd. Wat BSlim wil uitstralen is: "bewegen is gezond en leuk om te doen." De activiteitenkalender wordt u gemaild. U kunt het ook bekijken door hier te klikken.

Radio Noord op school i.v.m. Week van het Geld
De Groningse Kredietbank heeft met een aantal bedrijven verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van "De Week van het Geld" (27 tot en met 31 maart). Voor informatie kunt u hier klikken. Het is verstandig om goed met je geld om te gaan, in de portemonnee en op je mobiel,  ook als leerling op de basisschool. Op dinsdag 28 maart kregen groep 7 en groep 8 daarom een gastles in het kader van "De Week van het Geld". Er kwamen namens Belsimpel sprekers langs om de kinderen de mogelijkheden en gevaren van de smart Phone toe te lichten. Sommige apps besparen namelijk geld, maar andere apps kosten juist heel veel geld. Je zit soms zomaar vast aan een duur abonnement. De les in groep 7 werd bijgewoond door een verslaggever en een fotograaf van Dagblad van het Noorden. Tijdens de les kwam ook spontaan Rob Mulder de klas binnen gewandeld. Groep 7 was live in de uitzending! Rob is presentator bij RTV Noord en verslaggever voor het radioprogramma Vroeg op Noord. De kinderen vonden het leerzaam, en ook heel gezellig. De uitzending is hier terug te vinden:

Fragment 1: http://www.rtvnoord.nl/radio/programma/20020/Vroeg-op-Noord/aflevering/9221     
                   Je moet even zappen naar 53.15 min.
Fragment 2: http://www.rtvnoord.nl/radio/programma/20052/Babette-op-Noord/aflevering/9087  
                   Even zappen naar 21.18 min.


     
Rob Mulder

Groep 7 doet mee aan "De week van het Geld"
De Groningse Kredietbank heeft 55 activiteiten georganiseerd in de provincie Groningen in het kader van "De Week van het Geld" (27 tot en met 31 maart). Voor informatie kunt u hier klikken. De kinderen krijgen gastlessen over hoe om te gaan met geld. Ook krijgen ze een masterclass "Discussiëren kun je leren", omdat de kinderen op donderdag uitgenodigd zijn om in de Euroborg aan verschillende activiteiten mee te doen. Eén van die activiteiten is een discussie-battle door één uitverkorene van onze school tegen andere kinderen uit de provincie Groningen. Wij weten inmiddels de winnaar, dat is Luuk. Het doel is natuurlijk om op een leuke manier te leren om verantwoord met geld om te gaan. Foto's kunt u vinden onder "Locatie Ten Boer" en dan "Foto's". 

Actie: schoolbibliotheek & doneer uw overbodige kinderboeken
Lezen is leuk. Lezen is ook heel belangrijk. Wil je nieuwe dingen leren, dan zul je moeten kunnen lezen. Wij willen daarom dat onze kinderen genieten van het lezen van boeken. Helaas hebben we te weinig leuke boeken, en leuke boeken zijn duur.
De school is bezig om een schoolbiblioteek in het gebouw te krijgen. We krijgen daarvoor hulp van Biblionet Groningen. Dit houdt in dat wij via Biblionet boeken in de school krijgen die officieel kunnen worden geleend.
Wij willen ook zelf zorgen voor meer leuke boeken. Tegelijkertijd hopen wij dat u uw "oude" kinderboeken aan school wilt doneren. Soms zijn bepaalde boeken heel leuk, maar na verloop van tijd toch te kinderachtig of niet meer interessant. Andere kinderen zouden deze boeken met veel plezier nog willen lezen. Hopelijk wilt u die boeken aan school geven. Alle boeken met een harde kaft zijn welkom. De actie duurt t/m vrijdag 31 maart Voor meer informatie kunt u hier klikken.


Verkeersveilige school - verkeersles dodehoekspiegels
Dinsdag 14 maart 2017 krijgen de kinderen uit groep 5 tot en met 8 een praktische les over de dode hoek van vrachtwagens aangeboden. Deze les is een activiteit die aansluit bij de activiteiten die school ontplooit in het kader van ons label "verkeersveilige school". Wij weten dat het druk is rond onze school. We proberen wel om de situatie zo veilig mogelijk te houden. Bewustwording bij kinderen over het feit dat vrachtwagenchauffeurs niet alles kunnen zien hoort daarbij. 

Waarom een les over de dode hoek ?

Centrum Veilig Wonen (CVW) is de komende tijd bij ons in het dorp aan het werk. CVW is er niet alleen voor het herstellen van aardbevingsschades, maar ook om de omgeving veiliger te maken door woningen en gebouwen te versterken. CVW werkt aan een veiligere leefomgeving en dat betekent ook dat alle herstel- en bouwwerkzaamheden veilig moeten gebeuren. Bij het versterken verduurzamen van woningen kan een straat, soms een hele buurt, veranderen in een bouwplaats met veel bouwverkeer en verkeersdrukte. Daarom besteedt CVW samen met de gemeenten en Veilig Verkeer Nederland (VVN) veel aandacht aan (verkeers)veiligheid. Voor bewoners en hun omgeving, voor vakmensen die het werk uitvoeren en natuurlijk ook voor de jongste verkeersdeelnemers; de kinderen op uw school.

Ouders hebben pas geleden al een prikbordkaart ‘werk in uitvoering’ ontvangen met hierop tips over de verkeersveiligheid tijdens werkzaamheden. Een volgende stap in het verkeersveiligheidprogramma is de uitvoering van het dode hoekproject.  Informatie over dit verkeersprogramma vindt u door hier te klikken. Tevens vindt u hier een filmpje over het onderwerp.

 

Nieuwe sporttenues voor de Huifkar
Tijdens de Showtime van 17 februari 2017 werden de nieuwe sportkleren van de Huifkar geshowd. De kleren zijn gekocht, mede dankzij een bijdrage van de Ouderraad. De nieuwe tenues zijn natuurlijk in geel en in blauw, sinds jaar en dag zijn dit immers de kleuren van de sporters van de Huifkar. De kleren werden getoond door de leden van de nieuwe leerlingenraad. Mooie sportkleren, prachtig gepresenteerd!
  


De leerlingenraad komt bij elkaar
Een dag na de verkiezingen is de leerlingenraad meteen al bij elkaar gekomen. Meester Henri heeft uitgelegd wat de bedoeling is en de kinderen een beschrijving gegeven van de taken van de leden op papier. De raadsleden hebben met elkaar kennis gemaakt in deze nieuwe setting. En zoals je ziet zien ze het helemaal zitten !  
                                                 

Leerlingenraad
Op 15 februari 2017 hebben de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 binnen hun klas gestemd om twee leden voor hun klas aan te wijzen voor de nieuw te vormen leerlingenraad. Meester Henri heeft de klassen van tevoren uitleg gegeven. De voorzitter van de leerlingenraad wordt meester Henri. Via de leerlingenraad krijgen de bovenbouwkinderen inspraak in bepaalde onderwerpen. De kinderen vertegenwoordigen hun klas. Ze kunnen  hun ideeën en wensen kenbaar maken.  
Er is officieel gestemd. Er is geteld door een onafhankelijke jury. Uiteindelijk zijn in groep 8 Sander A. en Nina door de klas voorgedragen. In groep 7 zijn de raadsleden Inge en Marjolein. Dit gebeurde echter pas na een tweede stemming, omdat na de eerste telling twee kinderen op de tweede plaats stonden. In groep 6 zijn de winnaars Finn en Lennart. Deze kinderen vormen dit schooljaar de leerlingenraad. Foto's van het stemmen staan op de website onder "Locatie Ten Boer / foto's".
 
Top Sportdag Groningen
De Top Sportdag is een unieke sportdag voor iedereen. Op woensdag 22 februari - dat is in de voorjaarsvakantie - wordt de sportdag gehouden.Deze sportdag is geschikt voor ieder type sporter. Kinderen van de basisschool vanaf 8 jaar, maar ook kinderen met een beperking vanaf 8 jaar, kunnen samen genieten van sport. Dit alles wordt geregeld door FC Groningen. Locatie: Sport en Bewegen Alfa-College, Kardingerweg 48 te Groningen. Voor informatie of voor het plaatsen van een aanmelding kun je hier klikken. Schrijf je in en maak kennis met verschillende sporten en topsporters !

De kleutergroepen in de kunstbus
De kinderen van de kleutergroepen zijn met de speciale kunstbus - een mooie oude GADO-bus van vroeger - naar het Groninger Museum geweest. Ook andere scholen deden mee aan deze actie, waar een hele leuke film van is gemaakt. In die film komen juf Barbara en een aantal kinderen van school mooi in beeld en aan het woord. U kunt het filmpje bekijken door hier te klikken. Het museumbezoek was heel erg leuk, en dat zie je.

Gratis Cursus Triple P voor ouders
Voor ouders van kinderen in de leeftijd van 4 t/m 10 jaar organiseert de Deel namens de gemeente Ten Boer een gratis cursus over positief opvoeden. De officiële informatie vindt u door hier te klikken. Er worden vijf avonden georganiseerd vanaf 20 maart. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven a.d.h.v. de informatie die staat in de pdf.


Groep 8 wint een 3d-printer van Marenland
Op de Marenlanddag - een dag waarbij alle medewerkers van Marenland bij elkaar komen en in circuitvorm dingen kunnen leren - had de algemeen directeur Dick Henderikse een wedstrijd aangekondigd. De school met het beste ICT-gerelateerde projectplan kon een prijs ICT-winnen. Meerdere scholen vielen in de prijzen, waaronder dus ook onze school: de OBS De Huifkar !
In groep 8 hadden de kinderen in groepen zelf projectplannen gemaakt. Twee van die plannen zijn in de prijzen gevallen. Hierdoor hebben we o.a. een 3d-printer gewonnen, alsmede een les om de kinderen uit te leggen hoe je de 3d-printer kunt opbouwen, en ook hoe je de printer kunt gebruiken. Wij zijn super trots op de kinderen van groep 8. We zijn ook stichting Marenland heel dankbaar voor het honoreren van onze projectplannen. 
          


Groep 6 naar NEMO
Groep 6 heeft met het winnen van de E-waste Race een bezoek van de klas aan het NEMO Science Museum in Amsterdam gewonnen. Dinsdag 17 januari zijn ze met de bus naar Amsterdam vertrokken. Het was wel even spannend, want overal lag sneeuw en in Amsterdam was een stroomstoring. Gelukkig is dat opgelost. De kinderen beleven een superleuke en leerzame dag. En dat is super, want iedereen heeft supergoed meegeholpen met het verzamelen van elektronisch afval ! 


Doekoe schoolpleinactie Coop
Bij de Coop supermarkt in Ten Boer konden de klanten tot 13 november 2016 sparen voor hun favoriete school. Dit kon door doekoes in te leveren in de winkel. Die doekoes werden vervolgens weer omgezet in geld, dat de school kan gebruiken om buitenspelen leuker te maken. Voor details over de actie kun je hier klikken. We zijn heel blij dat heel veel mensen voor ons hebben willen sparen. Uiteindelijk bleek de Huifkar de meeste doekoes van alle scholen te hebben gekregen. Daar zijn we trots op ! Uiteindelijk heeft de actie ons € 268,90 opgeleverd. We willen de Coop hartelijk danken voor hun actie en voor de mooie prijs !
  
                                                  
   


Kerstmarkt
De ouders van groep 8 hebben dit jaar gezorgd voor de organisatie van de Kerstmarkt op donderdag 22 december. De Kerstmarkt begint om 16.30 uur en eindigt rond 19.30 uur. De grote flyer vindt u hier. U kunt op de markt ook terecht voor een hapje en een drankje. Kortom, u hoeft niet naar huis te gaan terwijl uw kind(eren) gaan eten, maar u bent van harte welkom om op school de kerstsfeer te komen proeven. Uiteraard kunt u na 18.30 uur, als het Kerstdiner is afgelopen, ook nog samen met uw kind een kijkje komen nemen op de markt.
Kerstdiner op school
​​​​​​
Op donderdag  22 december 2016 van 17.30 – 18.30 uur houden wij in alle groepen als vanouds een Kerstbuffet, met koude en warme gerechten. Met uw hulp wordt het vast weer een supergezellig feest. Wij vragen alle ouders/verzorgers om iets gaat koken, bakken of maken. U heeft hierover een brief met formulier ontvangen, die u ook hier kunt terugvinden.
De feestcommissie verzorgt het drinken.  Op de dag van het kerstbuffet kunt u de gerechten tussen 17.15 – 17.30 uur op school afleveren. Om te voorkomen dat alle kinderen naar binnen wandelen, verzoeken wij u uw kind buiten te laten wachten. Er is pleinwacht.
Heeft uw gerecht een warmhoudplaatje nodig, wilt u deze dan, voorzien van uw naam, meenemen? We zouden het op prijs stellen wanneer u de pannen, schalen enz. na afloop van het buffet vuil mee naar huis kunt nemen.
Wij verzoeken u niet voor 18.30 uur het lokaal van uw kind(eren) te bezoeken om bijvoorbeeld foto's te maken. Er worden foto's gemaakt.

Wilt u uw kind een plastic tas meegeven met daarin een bord, beker, een schaaltje en bestek? Graag voorzien van naam. Vanaf woensdag 21 december kunt u dit aan uw kind meegeven.
U kunt uw kind(eren) vanaf 18.30 uur weer ophalen uit de klas. U kunt uiteraard ook een bezoek brengen aan de kerstmarkt. Reuze gezellig !

Sinterklaas !
Vrijdag 2 december brengt Sinterklaas weer een bezoek aan onze school. Hij zal rond 08.30 uur aankomen. We ontvangen Sinterklaas met elkaar op het schoolplein. We nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. De kinderen moeten hiervoor al om 08.15 uur op school aanwezig zijn en kunnen hun jas aanhouden. Na ontvangst is er een bijeenkomst in de grote hal, voordat Sinterklaas de groepen gaat bezoeken. Deze bijeenkomst is alleen voor de kinderen en de leerkrachten.
Omdat de ochtend kort is om alle groepen te kunnen bezoeken, willen we graag een marge inbouwen en de groepen 5 t/m 8 tussen de middag op school houden. Dat betekent dat: 
    - de groepen 1, 2 & 3 gewoon om 12.00 uur naar huis gaan 
    - de groepen 4 (ook groep 4 in de combinatie 4/5) om 12.30 uur vrij zijn 
    - de groepen 5 t/m 8 tussen de middag op school (over)blijven (graag een lunchpakket meegeven!) en om 14.00 uur vrij zijn.
    - Mocht   dit  voor de opvang thuis een probleem zijn, dan bieden we tot 15.15 uur opvang op school aan. 

Op dinsdag 6 december starten we met een inloopuurtje van 08.30 tot 09.30 uur. De lessen beginnen die dag dus om 09.30 uur, maar u kunt uw kind vanaf 08.30 uur gewoon naar school brengen of naar school laten komen.

Fietsencontrole 7 november 2016
Onze school heeft het predicaat "verkeersveilige school". Wij realiseren ons dat de verkeerssituatie niet optimaal is, zeker als er in de donkere dagen voor kerst veel kinderen met de auto gebracht worden. Toch proberen wij wel om de dingen die binnen onze macht liggen aan te grijpen. Vandaar o.a. de fiets- en lichtcontrole. We kregen hulp van de ANWB en van Bob, de beste fietsenmaker van Ten Boer. Hartstikke bedankt voor jullie hulp, want zichtbaar zijn in het verkeer en fietsen op een degelijke fiets zijn beiden heel belangrijk !

 


Groep 6 in het nieuws !

Met de winst van de E-Waste-Race Groningen Buiten is groep 6 "hot news" geworden. De Noorderkrant heeft een stuk aan het succes van groep 6 geweid. U kunt dit krantenbericht lezen door hier te klikken. 
Groep 6 was ook te horen op de radio. RTV Noord was wederom van de partij. U kunt dit terugluisteren door hier te klikken. Vanaf 18.30 min. zijn de kinderen in de uitzending. De E-Waste-Race wordt keurig uitgelegd, juf Ginette vertelt heel duidelijk hoe de vork in de steel zit en hoe de race is gelopen. Het is een heel leuk stukje, luister maar !

    E-Waste-Race gewonnen door groep 6 !
Het is u vast niet ontgaan dat groep 6 meedeed aan de E-Waste-Race. Bij deze race is het de bedoeling om zoveel mogelijk kapotte en afgedankte elektrische apparaten in te zamelen. Alleen "witgoed" mocht niet worden aangenomen.
De afgelopen maand stond de grote kist in de hal geregeld vol met allerlei apparaten, klaar om te worden gerecycled. De deelnemer met de meeste punten per leerling zou de E-Waste-Race winnen. Het was tot het einde toe een nek-aan-nekrace met een aantal andere scholen. Zelfs op de laatste dag werd er nog flink ingezameld in de grote container. Maar dankzij de inzet van heel veel fanatieke ouders en van de kinderen en de juffen van groep 6 bleek vanochtend dat groep 6 alle belagers voor is gebleven: groep 6 heeft de E-Waste-Race gewonnen !
Door deze winst wint groep 6 een compleet verzorgde schoolreis naar het NEMO Science Museum in Amsterdam. Dank je wel, ouders, kinderen en juffen. De zolders van Ten Boer zijn weer een stuk opgeruimder, en de kinderen van groep 6 gaan naar Amsterdam !


 
Margedag woensdag 2 november
Op woensdag 2 november zijn de kinderen vrij. Alle leerkrachten zijn dan naar de "Marenlanddag", de bovenschoolse personeelsdag van Stichting Marenland.


Tienminutengesprekken
Op dinsdag 8 november en donderdag 10 november zijn de contactavonden (10 minutengesprekken) voor de ouders/verzorgers van de groepen     3 t/m 8. U heeft hiervoor inmiddels een overzicht ontvangen.
Groep 1 en 2 doen dit keer niet mee. De contactavonden van de kleuters zijn op maandag 12 december  en donderdag 15 december.Kinderboekenweek 2016-2017
Op woensdag 5 oktober gaat de Kinderboekenweek van start. Het thema van dit jaar is "Voor altijd jong!". Binnen dit thema worden juist de opa's en de oma's in het zonnetje gezet, want iedereen geniet toch van boeken, en wat is leuker dan opa's en oma's die lezen met hun kleinkind(eren) ? Op zondag 16 oktober eindigt de Kinderboekenweek.
We besteden tijdens de Kinderboekenweek extra aandacht aan het lezen van boeken. Leesplezier bij kinderen is immers heel belangrijk. Ook houden we de voorleeswedstrijd. Dat gaat gebeuren op woensdag 12 oktober voor de groepen 5 t/m 8.
Voor informatie over de Kinderboekenweek - of wellicht ook om het leuke lied van de Kinderboekenweek te horen - kunt u hier klikken. Week van de opvoeding - Dorpscoaches de Deel
De dorpscoaches van de Deel hebben alle gezinnen van de Huifkar een cadeau gegeven: het spel "Snakes & Ladders". Dit cadeau wordt overhandigd omdat deze week (3 t/m 7 oktober) de Week van de Opvoeding is. U kunt bij de Deel terecht met vragen over de opvoeding van uw kind. Voor informatie over de Deel kunt u hier klikken.  
In oktober wordt er gestart met een cursus opvoeden voor geïnteresseerde ouders: Triple P. Deze cursus start in oktober. Voor informatie kunt u contact opnemen met de Deel. De gegevens staan ook op het schrijven dat is bijgeleverd bij het spel "Snakes & ladders".Radio-uitzending RTV Noord groep 7 "De soort van Groningen"
Vanmiddag om ongeveer 13.20 uur was groep 7 live in de uitzending van RTV Noord. Het onderwerp van het item was "De soort van Groningen". Dit is een lessenserie over Groninger dieren en planten, waarbij de kinderen uiteindelijk aan kunnen geven welk dier en welke plant volgens hen dé soort van Groningen is. Meerdere scholen doen hier aan mee, alle stemmen worden uiteraard opgeteld. De lessenserie is een initiatief van de provincie Groningen. vorig jaar heeft juf Renate tijdens de ontwikkeling van de methode feedback gegeven aan de makers van "De soort van Groningen". Daarom kwam namens de provincie gedeputeerde Henk Staghouwer graag juist bij juf Renate op bezoek. Meneer Staghouwer heeft "natuur en landschap" in zijn portefeuille en heeft er mede voor gezorgd dat deze leuke lessenserie is ontwikkeld. 
Okkie Smit van RTV Noord interviewde juf en de kinderen. Gedeputeerde Staghouwer van de provincie Groningen was aanwezig. Hij zat in de schoolbanken tussen de kinderen. Hij werd ook uitgebreid bevraagd  en genoot van het plezier dat de kinderen hadden in de biologieles.
Er waren ook nog een journalist en een fotograaf van het Dagblad van het Noorden present. Er wordt nog een krantenartikel aan dit onderwerp en dit klassenbezoek gewijd. Het was al met al een hele belevenis voor de kinderen en voor juf Renate. Ze hebben het hartstikke goed gedaan !

Het stukje op de radio kun je beluisteren via de volgende link:
http://www.rtvnoord.nl/radio/programma/20051/Op-Noord/aflevering/6051
Vanaf de 18e minuut hoor je juf, Okkie, meneer Staghouwer en een aantal kinderen.  

Foto's staan op de website.

 

Jaarlijkse ledenvergadering Ouderraad
Op maandag 10 oktober is de jaarlijkse ledenvergadering van de OR. Ook de MR presenteert dan het jaarverslag. Vanaf 19.30 uur bent u welkom, de koffie staat klaar. Om 20.00 uur is de aftrap. De officiële uitnodiging heeft u per mail ontvangen. U kunt ook hier de uitnodiging vinden. Graag tot dan !

Kinderpostzegels
Woensdag 28 september gaan de kinderen van groep 8 van de Huifkar Ten Boer weer op pad voor de Stichting Kinderpostzegels. De kinderen mogen vanaf 12.00 uur ´s middags aan de slag. De actie sluit op vrijdag 7 oktober. Vanaf woensdag 9 november worden de bestellingen toegezonden en wordt ook het geld van de rekening gehaald. Anders dan voorgaande jaren komen de kinderen de bestellingen niet meer brengen. De bestellingen worden door de Stichting Kinderpostzegels zelf toegezonden. Mocht u vragen hebben betreffende uw bestelling, dan kunt u wel altijd school bellen. Het handigste is om dan te vragen naar meester Albert.
Alle kinderen veel succes gewenst bij het verkopen van de kinderpostzegels en aanverwante producten. Jullie steunen heel veel projecten om andere kinderen een beter leven te geven. Dat is top !

Informatieavond dinsdag 13 september

Op dinsdagavond 13 september a.s. is de informatieavond voor alle groepen. U kunt dan kennismaken met de leerkracht(en) en de contactouders van de groep(en) van uw kind(eren). Er wordt geïnformeerd over de gang van zaken in de groep en het nieuwe schooljaar. Er wordt ook uitgelegd wat u zelf kunt doen om uw kind(eren) dit schooljaar te helpen. Ook de ouders/verzorgers van leerlingen die al wel staan ingeschreven, maar nog niet naar school gaan, zijn van harte welkom.

De indeling is dit jaar als volgt: 

19.00 uur:           groep 1/2a, groep 1/2b, groep 1/2c, groep 4/5, groep 5 en groep 6

20.00 uur:           groep 3, groep 4, groep 7 en groep 8

Nieuws over de website
De website is vernieuwd. Eén van de nieuwe opties: een App is voor op de telefoon van de Huifkar. Als het goed is, wordt de App aangeprezen als je via je mobiel de website www.obsdehuifkar.nl bezoekt. Wellicht lukt het toch niet. In dat geval kun je zoeken in je App-store of in de google-playstore op de trefwoorden “web2work” of “schoolweb”. Als je vervolgens de stappen volgt, dan kun je direct op de App.

 

Wat biedt de App ? Je kunt snel kijken naar foto’s en fotoalbums. Ook kun je kijken in de agenda van school. Je hebt ook de contactgegevens van de school snel voorhanden. Via de App kun je ook makkelijk naar de website zelf surfen.

 

Je Er staan nog veel foto's van eerdere schooljaren op de website. De foto's van 2012-2013 en 2013-2014 zullen binnenkort worden verwijderd. U heeft dus nog even de tijd om de foto's nog eens goed te bekijken e/o te bewaren. Maar wacht niet te lang. De foto’s blijven tot vrijdag 16 september staan.

 

Het icoon van de App

Het nieuwe schooljaar gaat van start, inloopochtend voor ouders
Maandag 29 augustus is de start van het nieuwe schooljaar. We hopen dat iedereen een fijne vakantie heeft beleefd. Nu is het weer tijd om fris aan het nieuwe jaar te beginnen. We hebben er zin in !
Net als vorige jaren is er voor alle ouders/verzorgers 's ochtends de gelegenheid om met hun kind(eren) in school te komen. Het is altijd fijn om te weten in welk lokaal, met welke juf of meester en op welke plek uw kind(eren) zit(ten). Daarna is er de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te nuttigen in de hal. De inloopochtend begint om 8.15 uur. De deuren van de klas gaan dicht rond 8.45 uur. Dan gaan de leerkrachten met de kinderen aan de slag om er tezamen weer een leuk jaar van te maken.
 

Zomervakantie !
Vanaf maandag 18 juli begint de zomervakantie. We hopen op leuke activiteiten en lekker uitrusten en bijtanken voor het volgende schooljaar. In verband met de zomerdip kan het goed zijn om af en toe een stukje met uw kind(eren) te lezen of sommetjes te oefenen.  Het nieuwe schooljaar begint op maandag 29 augustus. Het jaar begint voor de leerkrachten iets eerder, want op de laatste vrijdag van de vakantie - 26 augustus - houden zij hun personeelsdag. Voor nu wensen wij iedereen een hele fijne vakantie toe. Tot over zes weken !

Foto's website
Er staan nog veel foto's van eerdere schooljaren op de website. De foto's van 2012-2013 en 2013-2014 zullen na de vakantie worden verwijderd. U heeft dus nog even de tijd om de foto's nog eens goed te bekijken e/o te bewaren.


Halve finale basisschool schaaktoernooi Ommelanden
In november was de voorronde van het basisschool schaaktoernooi Bedum-Ten Boer. De Huifkar werd daar 3de en had zich net niet geplaatst voor de halve finale. In de voorjaarsvakantie werd besloten dat de Huifkar toch een vrijplaats heeft verdiend. Zaterdag 14 maart was het zover: Martijn (groep 8), Rowin en Rosalie (groep 7) en Jasper (groep 6) hadden er veel zin in. Helaas kon Nienke (groep 7) niet, maar Jochem (groep 8) nam haar plaats in. Vooraf hadden we als doel gesteld dat we een paar punten hopen te halen, het zal geen makkelijk toernooi worden omdat we ons niet rechtstreeks geplaats hebben.

Bij schaken denkt iedereen dat het een individuele sport is. Maar er wordt ook in teams gespeeld waarbij je als team wint of verliest. De halve finale is een team-toernooi waarbij er op 4 borden geschaakt wordt. De Huifkar was deze middag een echt team. Omdat we 1 reservespeler hebben, is er elke partij een iemand die niet schaakt, maar die moedigde de rest wel aan. Met Rowin en Martijn hebben we 2 ervaren wedstrijdschakers die vol voor de winst gaan, Rosalie, Jasper en Jochem hebben ook al een beetje wedstrijdervaring en droegen vanmiddag regelmatig een puntje bij.

De middag ging onverwacht goed, de eerste partij wonnen we direct! In totaal hebben we 2 wedstrijden gewonnen, 3 gelijk gespeeld en 2 verloren. Leuk om te vermelden is dat we van het 2de team van de Fontein wonnen, maar helaas van het 1ste team verloren. Tegen het winnende team, de Zaaier,  hebben we bijna gelijk gespeeld: Rowin won in een enorm spannende partij en Martijn speelde remise. Uiteindelijk zijn we zelfs in het 1ste rijtje beland. Van de 18 teams zijn we, heel knap, 9de geworden. Onze middag kon niet meer stuk!

In totaal deden er 83 kinderen mee. Rowin en Martijn stonden beiden in de bovenste helft van beste spelers, Rowin 23ste op het moeilijke eerste bord en Martijn 14de op het tweede bord.

De foto's zijn te vinden in de fotomap op deze site

 

 

Uit het fotoboek